Història2016-10-26T09:33:40+00:00

 imatge web territori Maqui bages berguedàDurant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) van sorgir una sèrie de moviments guerrillers antifascistes de resistència a Espanya, coneguts com a Maquis. El període de màxima activitat guerrillera es va donar entre el 1938 i inicis de la dècada dels 50, però el final no va ser marcat fins les morts a trets de Quico Sabater en el 60, Ramon Vila en el 63, a Catalunya, i José Castro Veiga en el 65, a Galícia. La majoria de guerrilles van tenir el seu origen en el moment de la derrota de la República, en el 1939, amb un considerable nombre de fugitius, que fugien de les represàlies o es negaven a lliurar les armes. De seguida aquests grups van incrementar el seu nombre amb fugitius de les presons i camps de concentració, desertors dels serveis militars franquistes o d’enllaços descoberts. Tots aquests fugitius buscaven refugi en les muntanyes, on poder sobreviure.

El que en un principi va ser una fugida desorganitzada davant el programa radical de persecució i extermini als antifranquistes, va esdevenir una organització guerrillera. A Catalunya van formar-se guerrilles diferents, pel seu origen i caràcter polític, com el Front Nacional de Catalunya, l’Agrupació Guerrillera de Catalunya i els Joves Llibertaris. Les accions d’aquestes guerrilles es basaven en sabotatge a les vies de comunicació, generalment línies ferroviàries, a les centrals i les línies elèctriques o a d’altres punts d’interès estratègic; prenent pobles; realitzant feines propagandístiques i també accions armades contra la Guàrdia Civil, generalment, o contra persones afins al règim feixista. Els maquis es movien principalment per zones muntanyoses, sobretot per zones boscoses i de vegetació densa, i per àrees que poguessin comptar amb la col•laboració.

Per a més informació www.territorimaquis.cat

El Campionat Maqui no té un caire polític i no entra a promoure cap tipus d’acte incívic, el mateix temps vol donar a conèixer i crear interès cap aquest homes i dones. La vinculació del Campionat Maqui de curses de muntanya del Bages i el Berguedà amb els guerrillers maquis ve  pel llegat històric dels territoris del Bages i el Berguedà. Els Maquis a part de les seves reivindicacions polítiques eren homes i dones definits per una sèrie d’ atributs: la valentia, la fortalesa mental, el seu esperit romàntic “d’aire de llibertat”, el coneixement del territori, la seva fortalesa per  sobreviure en els boscos, entre altres. Aquest valors són element d’identitat del territori. de l’esportista de muntanya i tots aquells que tenen una estima pel país on viuen i volen gaudir de la muntanya, per això us convidem a endinsar-vos en aquest món i si teniu interès sobre la temàtica us convidem, a descobrir la història del nostre país i d’aquests herois i heroïnes.